Sok szeretettel köszöntjük Somberek Község Honlapján!

 
 
 
 
   

Sombereki Szociális Otthon

Elérhetőség:

Somberek, Dózsa György utca 19.

Tel.: (69)338-114, fax: (69)338-013,

e-mail: szocotthon@vipmail.hu

Igazgató: Csoboth Tamás

 

A Sombereki Szociális Otthon jelenlegi rendeltetéssel 1954-ben kezdte meg működését 80 férőhellyel, majd fokozatosan bővült 100-, 140-, és 1985-óta működik 150 férőhellyel. Az intézet ideális környezetben, Somberek község egyik legkisebb völgyében helyezkedik el. Az épületet körülvevő 5 ha park : sétányok, virágoskert és a tekintélyes korú fenyők sajátos hangulatot és nyugalmat sugároznak.

 A lakók négy épületben, 2-, 3-, és négy ágyas lakószobákban, és hét ágyas betegszobákban vannak elhelyezve. A gondozás három egymástól eltérő nehézségű feladatot jelentő gondozási részlegben folyik. A három gondozási egységben otthonos, családias légkör alakult ki. Az intézet tág belső tereiben a tolókocsival közlekedők is könnyen mozoghatnak. Társalgók, teakonyha, foglalkoztató, könyvtár, fodrász, ebédlő, imaszoba, 300 adagos konyha és mosoda szolgálják az ellátottak komfortérzetét. A lakók e keretek között a lehető legnagyobb önállóságot élvezik: talán ennek, és az őket körülvevő légkörnek köszönhető, hogy a többség az intézetet igazi otthonának tekinti.
A gondozás során figyelembe vesszük, hogy az ellátottak abban megegyeznek, hogy valamennyien egészségügyi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt - rászorult személyek, akikről az alap-ellátás keretében nem lehet gondoskodni. Egyébként különböző szinten kulturáltak, különböző környezetből jönnek és különböző életkilátással kerülnek együvé a közös otthonba. Együttgondozásuk éppen ezért nagy, és nehéz, de nemes feladat. Minden dolgozónak éreznie kell a felelősséget életük minőségéért.

Tudjuk hogy:


Nincs édesebb dolog a világon,
Mint másoknak örömet szerezni.
Nincs boldogabb érzés a világon,
Mint vigasztalni, adni és szeretni.
 

Az intézet fő feladata, hogy bekerült idős embereknek a megváltozott életkörülmények mellett az emberhez méltó, tartalmas élet biztosítva legyen. Az intézetben működő programokkal, szabadidős tevékenységekkel és az egyéni gondozással kívánjuk az együtt töltött időt kellemessé és kiegyensúlyozottá tenni.
 

Az intézet teljes körű ellátást biztosít, amely magába foglalja
- a fizikai és egészségügyi ellátást,
- a pszichés gondozást, valamint
- a foglalkoztatást
 

Ezekhez a feladatokhoz 36 fő szakdolgozó áll rendelkezésre. Az intézet dolgozói létszáma 69 fő. Minden dolgozónál fontos lenne a megfelelő szakképzettség, az úgynevezett ember tényező, és - valami magas fokú hivatástudat -, amivel dolgozóink nagy része rendelkezik. Tudjuk, hogy lakóinkat a sírig kell kísérni, és nem mindegy, hogy milyen út vezet odáig. Az út utolsó szakaszában sorsuk a mi kezünkben van. A jelenlegi létszámmal biztonságot, megnyugvást tudunk nyújtani.
Intézményünk valamennyi dolgozójának köszönhetően mozgalmas és derűs élet folyik a VÉN KASTÉLY” falai között.
 

Foglalkoztatási programok 2003-ban :
- Újévtől Szilveszterig minden állami és egyházi ünnep műsorral történúő megünneplése
- Teadélutánok, névnapok, születésnapok megünneplése
- Részvétel az intézet életével kapcsolatos tevékenységekben / kert, sertésgondozás, park /
- Kézimunka
- Irodalmi műsorok, torna, vetélkedők, videó vetítés
- Kirándulások


Béda: halászléfőzés bográcsban
Máriagyűd: Szeretteinkért imádkozás
Komló: Idősek hónapjának megnyitója
Mohács: Busójárás
Dávod: háromnapos nyaralás
Görcsöny: Daléneklési verseny
Farsangi-, és szüreti bál

Intézetünk rendszeres kapcsolatot tart a családdal, hogy minél jobban megismerhessük lakóinkat. A kapcsolat az ellátottal és a családdal már az előgondozásnál kezdődik. Beköltözéskor már ismerős arcokkal találkozunk, így a beköltözés is könnyebbé válik.
 

A 300 adagos konyhában biztosított az ellátottak igényeinek, ízlésének megfelelő étkeztetés, valamint az egészségügyi állapotnak megfelelő diéta.
A megfelelő étrend kialakításánál jelentős szerepet kap az intézet gazdasága : sertés gyümölcsös, veteményeskert
Úgy tűnik, hogy az épület fundamentumába temetett MICHL inas átka csak urának ,Sauska bárónak szólt:
 

 A ház, a vár, amit építesz, sose legyen készen !
Az elmúlt hat év felújítási munkáinak eredményeképpen a kastély külső és belső környezete megszépült, otthonos és barátságos lett . ELKÉSZÜLT.

 

ugrás a tetejére

 
   
 

KÖZÉRDEKŰ

Orvosi     rendelő   338-124
Gyógyszertár    338-361
Polgármesteri Hivatal

  338-121

Takarék   338-127
Posta   338-112
Általános    Iskola   338-126
Óvoda   338-133
Műv.Ház   338-134
Szociális Otthon    338-114
Caritas Központ Somberek   538-034
Plébánia   338-119