Sok szeretettel köszöntjük Somberek Község Honlapján!

 
 
 
 
   
 

KÖZÉRDEKŰ

Orvosi     rendelő   338-124
Gyógyszertár    338-361
Polgármesteri Hivatal

  338-121

Takarék   338-127
Posta   338-112
Általános    Iskola   338-126
Óvoda   338-133
Műv.Ház   338-134
Szociális Otthon    338-114
Caritas Központ Somberek   538-034
Plébánia   338-119

 

 

 

Látnivalók

Kulturális sokszínűség…

fellelhető a falu műemlék épületeinél; a gótikus szentélyű, 1782-ben barokk stílusban épült római katolikus templomnál, mely Szűz Mária nevére lett felszentelve.

 


Településünk földjeinek legnagyobb része a 18. századtól az 1940-ig a cseh származású Sauska nemesi család tulajdonában volt.

Az egykori Sauska kastély, a hozzátartozó szép parkkal, ma időseket gondozó és ellátó Szociális Otthon.

 


A községben valamikor nagyobb számban itt élő szerb lakosokra emlékeztet a szerb templom, ami az 1710-es években épült. A templom védőszentje Szent György.

Ezen népcsoportra emlékeztet az egykori szerb iskola épülete, mely ma a Hagyományok Házának ad otthont. Az épületben állandó kiállítás várja az ide látogatókat, bepillantást enged az itt élő népcsoportok múltjába, kulturális sokszínűségébe.


A falu központjában található régi magtár épülete, mely latin néven - Granárium - vált ismertté. Az épületben 300 férőhelyes rendezvényterem található, továbbá a hozzá tartozó fitnesz, szauna és teniszpálya is a helybéliek és az ide látogatók kényelmét szolgálja.

           


A „régi iskola” épületében, mely szintén a faluközpontban helyezkedik el, mára a falu idős embereinek ellátásával és az egyedülállók gondozásával foglalkozó Caritas központ kapott otthont.

 


A német kisebbségi önkormányzat kultúrájának és hagyományainak megőrzésért kialakított egy német tájházat, mely az itt élő németek életét mutatja be az ide látogatóknak.


Ezen a vidéken évszázados múltra tekint vissza a bor és szőlőtermesztés. A domborzati változatosság és a szőlő - bor kultúrához kapcsolódó múltja, jelene, valamint építészeti, történeti, környezeti emlékei igen jelentősek.

Erről tanúskodik a népnyelven elnevezett „Schneeberg” és „Gardián” szőlőterületeken található régi és újszerű stílusban épített borospincék, „présházak”. A mai napig sokan foglalkoznak szőlőtermesztéssel,így községünk csatlakozott a Mohács-Bóly fehérborúthoz.

       


 

ugrás a tetejére